Site Overlay

8-Karakter-Yaratma-Rehberi👩👨

Selam maceracı. Burada yazılanlar karakter yaratırken size rehber niteliğinde olacak. Burada yazılanları okuduktan sonra karakterinizi oluştururken karakter kağıdını nasıl kullanmanız gerektiğini daha iyi anlayacaksınız.
Belirlememiz gereken ilk şey hangi sınıftan bir karakteri canlandıracağımız. Aşağıda oluşturacağım karakter Rogue(Düzenbaz) sınıfına ait bir karakter olacak ve oyunlar da attıkları zarların daha yüksek gelmesini istediğim için karakterin ırkını, geçmişini buna göre seçeceğiz. Şunu unutmamak gerekir ki FRP oynarken önemli olan karakteri canlandırmaktır. Bu rehber size teknik bilgi verme amaçlı olup oyununuzdan önce GM’inizle konuşunuz. D&D 5e Boş Karakter Kağıdı
Eğer 2-sınıflar-ve-tabloları bölümüne atılan ilk mesaja bakarsanız orada tüm sınıfların olduğu bir tablo görürsünüz. Tabloda Rogue için Primary Ability bölümünde Dexterity(Çeviklik) yazar. Yani Rogue karakterimiz için vermemiz gereken en yüksek beceri puanını Dexterity(Çeviklik) beceri puanına vermeliyiz. Biz ayrıca Rogue karakterimizin gerektiğinde kandırmasını, iyi pazarlık yapmasını ayrıca zeki bir karakter olmasını da istiyorum. Bu yüzden odaklanmam gereken beceri puanlarına şunlar da ekleniyor: Charisma(Karizma) ve Intelligence(Zeka).
1-ırklar bölümündeki ırklar tablosuna bir bakalım. Bizim yüksek tutmak istediğimiz beceri puanları Çeviklik, Zeka ve Karizma’ydı. Bu tabloda ırktan beceri puanlarına gelen bonuslar yazılı. Biz beceri puanlarını dağıtırken ben şimdilik 15, 14, 13, 12, 10, 8 diye dağıtacağız. Ama önce yapmamız gereken şey ırk seçmek. Şimdi istersek yarı ork veya dağ cücesi olan bir Rogue da oynayabiliriz. Ama şu noktada istediğimiz şey Rogue’u efektif bir şekilde dizayn etmek. Bu rogue işinin ehli bir karakter olacak. Atacağımız zarlara gelen bonusların daha fazla olmasını istiyoruz. Bu yüzden seçeceğimiz ırkların, Buçukluk(Tez Ayak), Elf(Drow), Elf(Ulu), Gnome(Orman), Tiefling veya Yarı-Elf olması daha mantıklı.
Irk olarak kendimize yarı-elfi almaya karar verdik. Peki yarı-elf ırkının özellikleri nelerdir? Karanlıkta görebiliyor mu? Bize oyun sırasında ne gibi artıları oluyor? Bunlara Player’s Handbook (Oyuncunun El Kitabı) kaynak kitabından bakabilirsiniz. Türkçe kaynağa da buraya tıklayarak gidebilirsiniz. İlk paylaştığım Bu site tamamen Türkçe’dir ve Player’s Handbook kitabından bilgiler mevcuttur. Eğer İngilizce bir kaynak arıyorsanız burası da size yardımcı olur.
Bu iki siteden herhangi birini açtığımızda Gece Görüşü ve Fey Soyu gibi iki özelliği olduğunu göreceğiz. Ayrıca iki hünerde uzmanlık kazandığım, Elfçe, Ortak Dil ve seçebileceğimiz bir dil daha olduğu yazıyor. Uzmanlık istediğimiz iki hüneri Perception(Algı) ve Insight(Sezgi) hünerleri olsun. Ayrıca bu karakter Cüce dilini de bilsin istiyoruz. Gece Görüşü’nü ve Fey Soyu’nu karakter kağıdımızın sağ alt kısmına yazıyoruz. Karakter kağıdın sol alt kısmında bizim diğer uzmanlıklarımız ve bildiğimiz diller yer alıyor. Dilleri de oraya yazdıktan sonra hünerler kısmında Perception(Algı) ile Insight(Sezgi) hünerlerinin solundaki kutucuğa bir tık koyuyoruz. Bu tık bizim bu hünerde uzmanlığımızın olduğunu ve uzmanlık bonusunun ayrıca eklendiğini gösterir.
UNUTMAYIN! Karakter kağıdımızın sağ altına yazılan şeyler bizim yararımıza olan şeyler. Oyunlarınız sırasında arada bir oraya göz atmanızda büyük yarar var.
Irkımızı seçtiğimize göre beceri puanlarını dağıtalım. Ama öncelikle bizim ırkımızdan gelen beceri puan bonuslarını nelere vereceğimizi kararlaştıralım. Yarı-Elf ırkından dolayı zaten Karizma’ya +2 bonus geliyor ve Karizma harici seçtiğimiz iki beceri puanına da +1 bonus gelecek. İlk başta biz bu karakterin Çeviklik, Karizma ve Zeka beceri puanlarını yüksek tutmak istediğimizi söylemiştik. Bu yüzden harici olan +1’leri de Çeviklik ve Zeka’ya veriyoruz. Şimdi şu 15, 14, 13, 12, 10, 8 sayılarını dağıtabiliriz. En yüksek tutmamız gereken beceri puanı Dexterity(Çeviklik) olacağı için ona 15 puan veriyoruz. +1 de ırktan bonus ekleniyor ve Çeviklik’imiz 16 oluyor. 14’ü Karizma’ya veriyoruz. +2 ırktan bonus ekleniyor ve Karizma’mız 16 oluyor. 13’ü de Intelligence(Zeka) beceri puanına veriyoruz. +1 ırktan bonus geliyor ve Zeka 14 oluyor.
Geriye 12, 10 ve 8 kalıyor. 12’yi Constitution(Dayanıklılık)’a verirsek +1 bonusumuz olacak. Bu; can puanımızın +1 artacağı anlamına geliyor. Bu yüzden 12’yi Dayanıklılığa verelim. Karakterimizin Kuvvet ile işi olmayacağı için 8’i Kuvvet’e son kalan 10 skorunu da Wisdom(Bilgelik)’a verelim. Yani Kuvvet 8 – Çeviklik 16 – Dayanıklılık 12 – Zeka 14 – Bilgelik 10 – Karizma 16 olmuş oldu. Bunların ne kadar bonus verdiğini soldaki tablodan bakabilirsiniz.
Dağıttığımız puanlara göre bonuslarımız şu şekilde: Kuvvet -1, Çeviklik +3, Dayanıklılık +1, Zeka +2, Bilgelik +0, Karizma +3. Şimdi bunları karakter kağıdına yazalım. Hemen ardından da burada yazılan bonusları hünerler(skills) kısmına geçirelim. Yani Çeviklik(Dexterity) bonusumuz +3 olduğu için yanında (Dex) yazan hünerlere ekleyebiliriz. Aynısını diğer beceri puanları için ve Saving Throw(Kurtarma Zarları) kısmı için de yapabiliriz. Karakter kağıdımız aşağıdaki gibi bir hal aldı. Karakterimiz Level 1 olduğu için +2 Uzmanlık Bonusu var. Fark ettiyseniz bu karakterin Wisdom(Bilgelik) skoru 10 ve yanında (Wis) yazan hünerlerde +0 alıyor. Yalnız Perception(Algı) ve Insıght(Sezgi) zarlarına +2 bonusu var. Irktan gelen hüner uzmanlıklarını onlara verdiğimiz için böyle oldu.
Karakter kağıdımız aşağıdaki gibi bir hal aldı. Karakterimiz Level 1 olduğu için +2 Uzmanlık Bonusu var. Fark ettiyseniz bu karakterin Wisdom(Bilgelik) skoru 10 ve yanında (Wis) yazan hünerlerde +0 alıyor. Yalnız Perception(Algı) ve Insıght(Sezgi) zarlarına +2 bonusu var. Irktan gelen hüner uzmanlıklarını onlara verdiğimiz için böyle oldu.
Şimdi sınıftan gelen özellikleri verelim hadi. Rogue’un sınıfından hangi özellikler geliyor? Canı kaç oluyor? Ne tarz ekipman taşıyor? Bunlara bu sitelerin sınıf özellikleri kısımlarından bakabilirsiniz. İngilizce link ve Türkçe link için tıklayın.
Burada Level 1’de Can Puanımızın 8 + Dayanıklılık bonusu olduğu yazıyor. Bizim Dayanıklılık bonusumuz 1 olduğu için 8+1’den Level 1 Rogue karakterimizin can puanı 9 oldu. Şimdi hüner uzmanlığı seçelim. Rogue’un bunlardan seçtiğimiz 4 tanesinde uzmanlığı olacak: Akrobasi, Atletizm, Aldatma, Sezgi, Gözdağı, İnceleme, Algı, Performans, İkna, El Çabukluğu, ve Gizlenme. Biz bunlardan Aldatma(Deception), İkna(Persuasion), El Çabukluluğu(Sleight of Hand) ve Gizlenme(Stealth) hünerlerini alalım. Bunlarda uzmanlığımız oluyor ve uzmanlık bonusumuzu -yani +2’yi- bu hünerlerin bonusuna ekliyoruz.
Ayrıca Rogue’un uzmanlıklarına baktığımızda Kurtarma Zarları (Saving Throw) kısmında Çeviklik (Dexterity) ve Zeka (Intelligence)’a uzmanlığı olduğunu görüyoruz ve +2’yi bu ikisine de ekliyoruz
Ayrıca Rogue’un diğer uzmanlıklarına bakacak olursak Zırhlar: hafif zırhlar Silahlar: basit silahlar, el arbaletleri, uzun kılıçlar, meçler, kısa kılıçlar Aletler: hırsızlık aletleri olduğunu görüyoruz. Bunları karakter kağıdımızın sol alt kısmına ekleyebiliriz.
Rogue’un Level 1’daki özelliklerinin ne olduğuna 2-sınıflar-ve-tablolari kısmından bakabilirsiniz. Level 1 bir Rogue, Ekspertiz, Sinsi Saldırı ve Hırsız Argosu (Expertise, Sneak Attack, Thieves’ Cant) özelliklerine sahip. Bunları karakter kağıdımızın sağ alt kısmına yazalım.
Şimdi burada ekspertiz diye yazan bir özelliğimiz var. Seçtiğimiz iki hünere ya da bir hünere ve hırsız aletlerinde aşırı uzman olabiliyoruz. Eğer bir hünere ekspertiz verirsek o hünerdeki uzmanlık bonusumuz ikiye katlanıyor. Biz bu karakter için Deception (Kandırma) ile Stealth (Gizlilik) hünerlerine ekspertiz vermeye karar verelim. Bu sayede bu zarlara fazladan +2 bonus gelmiş oldu. Yani Gizlilik ve Kandırma zarlarına gelen bonus +5’ten +7’ye çıkmış oldu.
Şimdi gelelim geçmiş(background) seçmeye. Bu listeden (İng., Tür.) karakterin geçmişte ne olduğuna dair bir meslek bir yaşam stili seçebilirsiniz. Mesela bu karakter geçmişinde bir sirkte akrobat olarak çalışıyor olsun. Bu yüzden Gösteri Adamı geçmişini seçmemiz yerinde bir karar olacaktır. Gösteri adamına tıklarsanız Hüner Uzmanlığı olarak Akrobasi ve Performans’ın geldiğini göreceksiniz. Hemen karakter kağıdında bu iki hünerin solundaki kutucuğa tık koyalım ve bu hünerlere +2 uzmanlık bonusu eklensin. Hünerler tablomuz soldaki hale gelmiş oldu.
Ayrıca Gösteri Adamı’na baktığımızda Alet Uzmanlıkları olarak Kılık değiştirme kiti ve bir tip müzik enstrümanında uzmanlığımız olduğunu görüyoruz. Bunları da karakter kağıdımızın sol alt kısmına (diğer uzmanlıklar ve diller kısmına) yazıyoruz.
Gösteri Adamı’nda opsiyonel olduğu söylenen bir özellik yazıyor. Bu özelliği kağıdımızın sağ alt (Özellikler-Feats) kısmına yazıyoruz Gösteri Adamı’nda yazan kişilik özelliklerinden, İdeallerden, Bağlardan, Kusurlardan istediğimizi seçip karakter kağıdının sağ üst kısmına, Gösteri Adamı’ndan gelen ekipman kısmını da ekipman kısmına yazdıktan sonra karakter kağıdımız şu şekilde görünecek.
Vermeyi unuttuğumuz şeyler nelermiş bir bakalım? Karakter kağıdında diğer uzmanlıklarımız ve dillerin yukarısında Passive Perception yazan bir yer var. Burası bizim Pasif Algımız’dır. Hesaplaması şu şekildedir. 10 + Perception (Algı) Bonusumuzdur. Yani bizim Pasif Algımız 10+2’den 12 olur.
Initiative (İnsiyatif) ve Speed (hız) kısımlarını da şu şekilde yazıyoruz. Sıralama bizim Çeviklik bonusunu kullanır. Bizim Çevikliğimiz +3 verdiği için İnsiyatif’e +3 yazarız. Dolayısıyla Sıralama Bonusu da diyebiliriz. Hız ise bizim ırktan gelen hızımızdır. Baktığımızda Half Elf’in hızının 30 feet (9 metre) olduğunu görürüz. Bunları da yazalım.
Şimdi geldi işin güzel kısmına. Rogue karakterimize ekipman seçeceğiz. Diyor ki:
Başlangıç Ekipmanı
Geçmişinden gelenler ile birlikte bu eşyalarla başlarsın.
  • (a) bir meç ya da (b) bir kısa kılıç
  • (a) bir kısa yay ve 20 okluk sadak ya da (b) bir kısa kılıç
  • (a) bir hırsız paketi, (b) bir zindancı paketi, ya da (c) bir kaşif paketi
  • Deri zırh, iki hançer, ve hırsızlık aletleri
Rogue karakterimizin seçebileceği ekipmanlara baktığımızda ilk olarak rapier (meç) ya da shortsword (kısa kılıç) alabileceğini görüyoruz. Buradan meçi seçelim. İkinci olarak bir kısa yay ve 20 okluk sadak ya da bir kısa kılıç alabileceğini görüyoruz. Buradan da kısa yay ve 20 ok’u alalım. Son olarak da bir çanta seçeceğiz kendimize. Bunların içinde ne olduğuna 10-packs kısmından bakabilirsiniz. Bu karakterin hırsız ekipmanı (Thieves’ Pack) olmuş olsun. Ayrıca bizim seçmemizi istemeden bize direkt verilen bazı ekipmanlar da var. Bunlar deri zırh, iki hançer ve hırsızlık aletleri.
Bunları da ekipman kısmına yazalım. Hırsız paketinin içinde ne olduğunu tek tek de yazalım.
Peki biz bu ekipmanları aldık da karakter kağıdında boş kalan hala birkaç yer var. Biri Armor Class (Zırh Sınıfı) yazan yer. Diğeri de ekipmanlarımızın yukarısındaki Attacks & Spellcasting (Saldırı ve Büyü Yapma) kısmı. Zırh Sınıfı için bizde şimdi Leather Armor (Deri Zırh) vardı. Deri Zırh bize kaç AC verecek? Bunun için de bir tablomuz mevcut.
Deri zırh bize 11 + Çeviklik Bonusu kadar AC veriyormuş. Bizim Çeviklik bonusumuz +3 olduğu için 11 + 3’ten AC’miz 14 oluyor.
Bir de üzerimizde kısa yay, meç ve iki hançer vardı. Bunları da Attacks & Spellcasting (Saldırı ve Büyü Yapma) kısmına yazacağız. Peki bu silahlar kaç hasar veriyor? 5-dövüş-sistemi kısmında bir tablo var. Orada silahın resminin solunda yazan zar silahın verdiği hasarı gösterir.
Bizim üzerimizdeki bu üç silah da saldırılarda bizim Çeviklik bonusumuzu kullanır. Ayrıca biz bu silahları kullanmada uzman olduğumuz için uzmanlık bonusumuz da eklenir. Yani ATK Bonus yazan saldırı bonusu kısmına +5 ekleme yaparız. Silahların adını yazdıktan sonra Damage/type kısmına silahımızın hasar zarını yazarız. Son olarak Hit Dice (Can zarı) yazan yere karakterimize ait seviyeyi (1) ve rogue’dan gelen Can Zarı olan 1d8’i yazıyoruz. Bu şu anlama geliyor. Kısa bir dinlenme aldığımız zaman 1 tane 8’lik zar atarak can puanımızı o zarın sonucu kadar arttırabiliyoruz. Karakterimizin ismini ve yönelimini (allignment) de yazdıktan sonra karakter kağıdımız tamamen hazır hale geliyor.
Bu rehber Rogue sınıfından bir karakter örnek kullanılarak yapılmıştır ancak siz de farklı sınıflar için bu adımları takip ederek kendi karakterinizi oluşturabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2024 . All Rights Reserved. | Chique by Catch Themes