Belirlememiz gereken ilk şey hangi sınıftan bir karakteri canlandıracağımız. Aşağıda oluşturacağım karakter Rogue(Düzenbaz) sınıfına ait bir karakter olacak ve oyunlar da attıkları zarların daha yüksek gelmesini istediğim için karakterin ırkını, geçmişini buna göre seçeceğiz. Şunu unutmamak gerekir ki FRP oynarken önemli olan karakteri canlandırmaktır. Bu rehber size teknik bilgi verme amaçlı olup oyununuzdan önce GM’inizle konuşunuz.
D&D 5e Boş Karakter Kağıdı
Eğer 2-sınıflar-ve-tabloları bölümüne atılan ilk mesaja bakarsanız orada tüm sınıfların olduğu bir tablo görürsünüz. Tabloda Rogue için Primary Ability bölümünde Dexterity(Çeviklik) yazar. Yani Rogue karakterimiz için vermemiz gereken en yüksek beceri puanını Dexterity(Çeviklik) beceri puanına vermeliyiz.
Biz ayrıca Rogue karakterimizin gerektiğinde kandırmasını, iyi pazarlık yapmasını ayrıca zeki bir karakter olmasını da istiyorum. Bu yüzden odaklanmam gereken beceri puanlarına şunlar da ekleniyor: Charisma(Karizma) ve Intelligence(Zeka).
1-ırklar bölümündeki ırklar tablosuna bir bakalım. Bizim yüksek tutmak istediğimiz beceri puanları Çeviklik, Zeka ve Karizma’ydı. Bu tabloda ırktan beceri puanlarına gelen bonuslar yazılı. Biz beceri puanlarını dağıtırken ben şimdilik 15, 14, 13, 12, 10, 8 diye dağıtacağız.
Ama önce yapmamız gereken şey ırk seçmek. Şimdi istersek yarı ork veya dağ cücesi olan bir Rogue da oynayabiliriz. Ama şu noktada istediğimiz şey Rogue’u efektif bir şekilde dizayn etmek. Bu rogue işinin ehli bir karakter olacak. Atacağımız zarlara gelen bonusların daha fazla olmasını istiyoruz. Bu yüzden seçeceğimiz ırkların, Buçukluk(Tez Ayak), Elf(Drow), Elf(Ulu), Gnome(Orman), Tiefling veya Yarı-Elf olması daha mantıklı.
Bu iki siteden herhangi birini açtığımızda Gece Görüşü ve Fey Soyu gibi iki özelliği olduğunu göreceğiz. Ayrıca iki hünerde uzmanlık kazandığım, Elfçe, Ortak Dil ve seçebileceğimiz bir dil daha olduğu yazıyor. Uzmanlık istediğimiz iki hüneri Perception(Algı) ve Insight(Sezgi) hünerleri olsun. Ayrıca bu karakter Cüce dilini de bilsin istiyoruz.
Gece Görüşü’nü ve Fey Soyu’nu karakter kağıdımızın sağ alt kısmına yazıyoruz. Karakter kağıdın sol alt kısmında bizim diğer uzmanlıklarımız ve bildiğimiz diller yer alıyor. Dilleri de oraya yazdıktan sonra hünerler kısmında Perception(Algı) ile Insight(Sezgi) hünerlerinin solundaki kutucuğa bir tık koyuyoruz. Bu tık bizim bu hünerde uzmanlığımızın olduğunu ve uzmanlık bonusunun ayrıca eklendiğini gösterir.
Geriye 12, 10 ve 8 kalıyor. 12’yi Constitution(Dayanıklılık)’a verirsek +1 bonusumuz olacak. Bu; can puanımızın +1 artacağı anlamına geliyor. Bu yüzden 12’yi Dayanıklılığa verelim. Karakterimizin Kuvvet ile işi olmayacağı için 8’i Kuvvet’e son kalan 10 skorunu da Wisdom(Bilgelik)’a verelim. Yani Kuvvet 8 – Çeviklik 16 – Dayanıklılık 12 – Zeka 14 – Bilgelik 10 – Karizma 16 olmuş oldu. Bunların ne kadar bonus verdiğini soldaki tablodan bakabilirsiniz.
Karakter kağıdımız aşağıdaki gibi bir hal aldı. Karakterimiz Level 1 olduğu için +2 Uzmanlık Bonusu var. Fark ettiyseniz bu karakterin Wisdom(Bilgelik) skoru 10 ve yanında (Wis) yazan hünerlerde +0 alıyor. Yalnız Perception(Algı) ve Insıght(Sezgi) zarlarına +2 bonusu var. Irktan gelen hüner uzmanlıklarını onlara verdiğimiz için böyle oldu.
Burada Level 1’de Can Puanımızın 8 + Dayanıklılık bonusu olduğu yazıyor. Bizim Dayanıklılık bonusumuz 1 olduğu için 8+1’den Level 1 Rogue karakterimizin can puanı 9 oldu.
Şimdi hüner uzmanlığı seçelim. Rogue’un bunlardan seçtiğimiz 4 tanesinde uzmanlığı olacak: Akrobasi, Atletizm, Aldatma, Sezgi, Gözdağı, İnceleme, Algı, Performans, İkna, El Çabukluğu, ve Gizlenme. Biz bunlardan Aldatma(Deception), İkna(Persuasion), El Çabukluluğu(Sleight of Hand) ve Gizlenme(Stealth) hünerlerini alalım. Bunlarda uzmanlığımız oluyor ve uzmanlık bonusumuzu -yani +2’yi- bu hünerlerin bonusuna ekliyoruz.
Ayrıca Rogue’un uzmanlıklarına baktığımızda Kurtarma Zarları (Saving Throw) kısmında Çeviklik (Dexterity) ve Zeka (Intelligence)’a uzmanlığı olduğunu görüyoruz ve +2’yi bu ikisine de ekliyoruz
Ayrıca Rogue’un diğer uzmanlıklarına bakacak olursak
Zırhlar: hafif zırhlar Silahlar: basit silahlar, el arbaletleri, uzun kılıçlar, meçler, kısa kılıçlar Aletler: hırsızlık aletleri olduğunu görüyoruz. Bunları karakter kağıdımızın sol alt kısmına ekleyebiliriz.
Rogue’un Level 1’daki özelliklerinin ne olduğuna 2-sınıflar-ve-tablolari kısmından bakabilirsiniz. Level 1 bir Rogue, Ekspertiz, Sinsi Saldırı ve Hırsız Argosu (Expertise, Sneak Attack, Thieves’ Cant) özelliklerine sahip. Bunları karakter kağıdımızın sağ alt kısmına yazalım.
Şimdi gelelim geçmiş(background) seçmeye. Bu listeden (İng., Tür.) karakterin geçmişte ne olduğuna dair bir meslek bir yaşam stili seçebilirsiniz. Mesela bu karakter geçmişinde bir sirkte akrobat olarak çalışıyor olsun. Bu yüzden Gösteri Adamı geçmişini seçmemiz yerinde bir karar olacaktır. Gösteri adamına tıklarsanız Hüner Uzmanlığı olarak Akrobasi ve Performans’ın geldiğini göreceksiniz. Hemen karakter kağıdında bu iki hünerin solundaki kutucuğa tık koyalım ve bu hünerlere +2 uzmanlık bonusu eklensin. Hünerler tablomuz soldaki hale gelmiş oldu.
Gösteri Adamı’nda opsiyonel olduğu söylenen bir özellik yazıyor. Bu özelliği kağıdımızın sağ alt (Özellikler-Feats) kısmına yazıyoruz
Gösteri Adamı’nda yazan kişilik özelliklerinden, İdeallerden, Bağlardan, Kusurlardan istediğimizi seçip karakter kağıdının sağ üst kısmına, Gösteri Adamı’ndan gelen ekipman kısmını da ekipman kısmına yazdıktan sonra karakter kağıdımız şu şekilde görünecek.
Initiative (İnsiyatif) ve Speed (hız) kısımlarını da şu şekilde yazıyoruz. Sıralama bizim Çeviklik bonusunu kullanır. Bizim Çevikliğimiz +3 verdiği için İnsiyatif’e +3 yazarız. Dolayısıyla Sıralama Bonusu da diyebiliriz. Hız ise bizim ırktan gelen hızımızdır. Baktığımızda Half Elf’in hızının 30 feet (9 metre) olduğunu görürüz. Bunları da yazalım.
Başlangıç Ekipmanı
Geçmişinden gelenler ile birlikte bu eşyalarla başlarsın.- (a) bir meç ya da (b) bir kısa kılıç
- (a) bir kısa yay ve 20 okluk sadak ya da (b) bir kısa kılıç
- (a) bir hırsız paketi, (b) bir zindancı paketi, ya da (c) bir kaşif paketi
- Deri zırh, iki hançer, ve hırsızlık aletleri
Bunları da ekipman kısmına yazalım. Hırsız paketinin içinde ne olduğunu tek tek de yazalım.
Bir de üzerimizde kısa yay, meç ve iki hançer vardı. Bunları da Attacks & Spellcasting (Saldırı ve Büyü Yapma) kısmına yazacağız. Peki bu silahlar kaç hasar veriyor? 5-dövüş-sistemi kısmında bir tablo var. Orada silahın resminin solunda yazan zar silahın verdiği hasarı gösterir.