Site Overlay

5-dövüş-sistemi🗡

DÖVÜŞ SIRASI
Dövüş surasında gerek oyuncular (PC), gerekse oyun içi karakterler (NPC) sırayla hareket ederler. Bu sıralama 20’lik zar ile karar verilir ve buna da sıralama zarı yani initiative denilir. Oyuncular zarlarını atıp çeviklik bonuslarını bu sayıya ekledilten sonra DM’e bildirirler. Oyun için karakterlerin zarlarını ise DM atar. Bu sıralama birbirlerine sırayla saldırdıkları anlamına gelmiyor. Atılan bütün adımlar birbirleriyle eş zamanda veya saniseler ardından gerçekleşir. Dolayısıyla sonuncu karakter de hareketini bitirene kadar o tur tamamlanmış sayılmaz. Her tur ise 5-6 saniye surer.
SALDIRI ZARI
Düşmanınıza saldırırken saldırının başarılı olup olmadığını hesaplayan hesaplamadır. Bu zarı atarken düşmanın zırh sınıfı AC hedef alınır. DM büyük ihtimalle bunun kaç olduğunu size söylemeyecektir ancak dövüş sırasında anlaşılacaktır. Atmamız gereken zar zırh sınıfına eşit veya yüksek olmalıdır. 20’lik zarı atıyoruz ve üstüne de ilgili bonus puanlarımızı ekleyerek DM’e söylüyoruz. 1d20 + Silah Bonusu + Uzmanlık Puanı (varsa) Silahlarımız ya Kuvvet (STR) ya da Çevikliği (DEX) kullanırlar. Silah bonusu da bu becerilerin bonus puanına eşittir. 3-beceriler-ve-hünerler‘den öğrendiğiniz gibi 15 puan verdiğiniz bir becerinin bonusu +2 olurken, 8 puan verdiğiniz bir becerinin bonusu ise -1 olmaktadır.
HASAR ZARI
Eğer ki saldırı zarımız başarılı olmuş ise, DM şimdi de bir hasar zarı atmanızı isteyecektir. Bunun için de tekrar silahımıza ait zarı atıyoruz ve üstüne silah bonusumuzu ekliyoruz. Hasar zarı için uzmanlık puanımızı kesinlikle eklemiyoruz.
Silah zarı + Silah Bonusu
Silahınıza ait zar aşağıdaki çizimde belirtilmiştir. Fırsat Saldırısı
Dövüş sırasında 5 ft. veya erişim/uzanma mesafenizdeki* bir düşman ile düvüş halindeyken, bu düşman kaçmaya veya sizden uzaklaşmaya yeltenizse; odak noktası dövüş değil, kaçmak olduğu için bu boşluğundan yararlanabilirsiniz. Bunu ise reaksiyonunuzu kullanarak ve yalnızca saldırı yaparak kullanabilirsiniz. Fırsat saldırı yapmak için sıramızın gelmiş olması gerekmez. Düşmanın hareketi sırasında ona karşılık olarak yaparız. Şunu unutmamak gerekir ki, bu anlık bir saldırı olup o turdaki reaksiyonumuzu harcayarak gerçekleştiririz ve NPCler de bize bu şekilde saldırabilirler.
*Bazı silahların erişimi 5 ft. iken daha uzun mesafeli erişimi olan silah için fırsat saldırısı daha geniş bir mesafeden gerçekleştirilebilir.
Kuşatma
Dövüş sırasında bir takım arkadaşınız ile aranıza aldığınız bir düşmana yapacağınız saldırılar avantaj ile yapılır. Düşmanınız kafasının arkasında gözleri olmadığı için iki hedefe birden odaklanamayacağından zorluk yaşayacaktır.
Versatile – Bu etikete sahip olan silahlar iki elle tutulabiliyor demek oluyor. Öteki elinizde herhangi bir nesne yokken bu seçeneği kullanıp silahınızın verdiği hasar zarını bir boy büyütebilirsiniz. ▹▸▹ Battleaxe, longsword, quarterstaff, spear, trident ve warhammer. Finesse – İncelik/beceri isteyen silahları olduğu kategoridir. Bu silahları kullanırken saldırı ve hasar zarlarına karakterin tercihine göre kuvvet (STR) veya çeviklik (DEX) eklenebilir. ▹▸▹ Dagger, dart, rapier, scimitar, shortsword ve whip. Reach – Fiziksel olarak daha uzun üretilmiş silahları temsil eder. Bu silahların fırsat saldırısı için kullandığı mesafe de bu duruma göre genişler. ▹▸▹ Glaive, halberd, lance, pike ve whip. Light – Kullanım kolaylığı ve hafifliği sayesinde iki elde birer adet kullanılabilen silahlardır. Çift elle dövüşmek isteyen oyuncular için idealdir. ▹▸▹ Club, dagger, handaxe, light hammer, sickle, scimitar, shortsword ve crossbow (hand). Thrown – Normalde fiziksel saldırı mesafesinden (5 ft.) kullanılmasına rağmen kullanım kolaylığı ve hafifliği sayesinde fırlatılıp mesafeden vurabilen silahlardır. ▹▸▹ Dagger, handaxe, javelin, light hammer, spear, dart, trident ve net.

Bir yanıt yazın

Copyright © 2025 . All Rights Reserved. | Chique by Catch Themes