D&D 5e Rehberi
- ✭ Hoşgeldin Maceracı ✭
Dungeons & Dragons bir rol yapma oyunu olup; güzel insanların bir araya gelip, birlikte güzel anılar yaratmak ve arkadaşlıklar kurmak için dahil olduklari bir aktivedir.
Bilgisayar oyunlarına kıyasla çok daha özgürlük imkanı sunan ve bir Dungeon Master (DM) eşliğinde -hikayeden hikayeye değişmekle birlikte- istediğimiz yönde ilerleyip, gerçek hayatta da olduğu gibi karakterinizi çeşitli donanımlarla geliştirip, karşısına çıkabilecek zorlukların üstesinden gelebilecek hale getirebildiğimiz ve maceradan maceraya koştuğumuz bir platformdur.
DM ise; hikayenin içinde geçtiği evreni yaratıp, bu hikayeyi bizlere anlatan, evrende var olan diğer canlılara hayat veren ve D&D sisteminin kurallarını uygulayan bireydir.
Oyun sırasında -gerçek hayatta olduğu gibi- sonucu kesin olmayan durumlarda veya yapmaya çalıştığımız hareketlerde bireyin ustalığını ve rastlantı/şans unsurunu hesaplamak için zar atılır.
Bir hikaye/senaryo tek-atışlık olup, tek oturuşta bitebileceği gibi; farkli bir hikaye ise aylarca bizi pesinde kosturabilir. Bu süreyi DM’in tarzı ve/veya oyuncuların verdikleri kararlar belirler. FAQ answer.
- 1-Irklar🦊🐛🦇🦎
Her ırka ait lore ve mekaniksel bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz!
- 2-sınıflar-ve-tablolarıDungeons & Dragons 5e dahilinde 12 adet standart sinif yer almaktadır. Bunun yanı sıra bizim hazırladığımız sınıf, alt-sınıf ve ırklara dair bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
- 3-beceriler-ve-hünerler🍳🛠🎨
Karakterinizin oyunda yaptığı bir çok şeyi onun 6 becerisi belirler: Kuvvet(Kuv), Çeviklik(Çev), Dayanıklılık(Day), Zeka(Zek), Bilgelik(Bil), ve Karizma(Kar). Her yeteneğin bir puanı vardır ve bu puanlar karakter kağıdına yazılır. Bu 6 beceri ve oyunda kullandığımız HÜNERLERimizi etkiliyorlar ve bunları ileride konuşacağız. Karakterinin 6 yetenek puanını iki şekilde belirleyebiliyoruz. 4 adet 6’lık zar atıp ve en yüksek gelen 3 adetinin toplamını bir kağıda not alıyoruz. Bunu 5 kez daha tekrarladıktan sonra 6 becerimiz icin 6 sayı elde etmiş oluyoruz. Veya 15, 14, 13, 12, 10, 8 sayılarını beceri puanların arasında paylaştırabilirsin. Beceri puanlarınıza ırkınızdan gelen puanları da eklemeyi unutmayın! Beceri puanlarını belirledikten sonra, BECERİ BONUSU tablosunu kullanarak beceri bonuslarınızı belirleyin. Tabloya bakmadan beceri bonusunu belirleyebilmek için, yetenek skorundan 10 çıkarıp sonucu ikiye böldükten sonra aşağı yuvarlıyoruz. Bonusu her skorun yanına yazın. Aşağıdaki tabloya göre 15 puan verdiğimiz bir becerinin bonus puanı +2’dir.
BECERİ PUANLARI ve ETKİLEDİKLERİ HÜNERLER
Kuvvet –> Atletizm Çeviklik –> Akrobasi, El Çabukluğu ve Gizlilik Dayanıklılık –> Zırh seviyemize etki eder Zeka –> Arcana, Tarih, İnceleme, Doğa, Din Bilgisi Bilgelik –> Hayvanlara etki, İçgüdü, Tıp, Algı, Hayatta Kalma Karizma –> Kandırma, Gözdağı, Performans, İkna Ayrıca karakter kağıdında yer alan hünerleri etkileyen beceri alanlarini parantez için Uzmanlık alanınıza giren bir hüneriniz varsa eğer, sol tarafındaki yuvarlağı doldurup hüner puanınıza UZMANLIK BONUSUnuzu da ekleyin.UZMANLIK BONUSUNUN KULLANILDIĞI DİĞER ALANLAR
Karakterimizin uzman olduğu alanlarda zar kullanımı gerektiği zaman bu zarımıza yalnızca beceri bonusunu değil, aynı zamanda uzmanlık bonusunuzu da ekliyoruz. Bu alanlar silahlar, zırhlar, kalkanlar ve aletlerdir. Uzman olduğumuz bir silah ile saldırırken veya saldırı büyüsü yaparken saldırı zarımıza uzmanlık bonusumuzu da ekliyoruz. Dövüş ile ilgili ayrıntılara farklı bir başlıkta değineceHUNER BONUSLARININ HESABI
Her hünerin sağ tarafında o hüneri etkileyen beceri parantez içerisinde belirtilmistir. O becerinin bonus puanınu hünerin sol tarafına yazıyoruz. Diyelim ki karakterimizin ÇEVİKLİK becerisine 13 puan vermişiz. Çeviklik’in etkisi altında olan bütün hünerlerin sol tarafına +1 ekliyoruz ve bu şekilde bütün hüner tablosunu tamamlıyoruz. Sınıfımızdan veya geçmişimizden gelen bazı uzmanlık hünerlerimiz olacaktır. Karakterinizin seviyesine ait uzmanlik bonusunu yukarıda bulunan ilgili tabloya bakarak öğrenebilirsiniz. Uzman olduğumuz bir hünerin bonusuna UZMANLIK PUANImızı da ekliyoruz. Bu da çevikliği 13 puan olan ve aynı zamanda AKROBASİ hünerinde uzmanlığı olan 1. seviye karakterimizin hüner bonusunun 1+2=3 olduğu anlamına geliyor. - 4-zarları-tanıyalım🎲D&D oynarken kullandığımız en önemli gereç 7 parçadan oluşan zar setimizdir. Ne zaman bir karakter mutlak bir sonucu olmayan bir eylem gerçekleştirirse kullanılır. Attığımız zar teşebbüs ettiğimiz eylemin sonucunu veya sonrasında ne olacağı gösterir. Bir adet zar karakterimizin ve evrenin kaderini bir anda değiştirebilecek kudrete sahiptir. D&D OYNARKEN HANGİ ZARLARI KULLANIYORUZ? Yukarıda bahsedildiği gibi 7 parçadan oluşan bir zar setimiz var ve bu set içerisindeki her bir zar farklı sayıda yüze sahiptir. Hepimizin aşina olduğu 6 yüzlü zar D&D’de d6 veya 6’lık zar olarak adlandirilir. 1d6 1 adet 6’lık zarın kullanıldığını belirtirken, 2d6 ise 2 adet 6’lık zarın kullanıldığını gösterir. Bu mantığa göre düşündüğümüzde diğer zarların ne anlama geldiğini hemen anlayacaksınız. Bunlar d20 (en çok kullanılan), d12, d10, d8, d6, d4’tür. Ayrıca d10’a benzeyen yüzdelik bir zarımız olup, üzerinde 00,10,20,30… yazmaktadır. D20
D&D’nin vazgeçilmez, temel zarıdır. Dövüş sırasında ne kadar etkilili olduğunuzu (veya olmadığınızı) ve hünerlerinizde ne kadar kabiliyetli olduğunuzu ölçer. Zaman zaman iyi bir yoldaş olup cüssesi iki katınız olan Orc muhafızın yanından çaktırmadan geçmenize yardımcı olur, bazen de basit bir tepe yamacından tırmanmaya çalışırken aşağıya yuvarlanmanıza neden olur. 20’lik tek bir atış hikayenin bütün gidişatını değiştirebilir.
Büyük balta ve lance gibi silahların verdikleri hasarı hesaplar. Aynı zamanda Barbar’ın yaşam puanını belirleyen zardır.
D10
Savaş baltası, uzun mızrak, kılıçlı mızrak, baltalı mızrak ve ağır arbalet gibi silahların verdikleri hasarı hesaplar.. Ayrıca çok önlü (versatile) kullanılan ve normalde 1d8 ile hasar veren silahların iki elle tutulunca verdikleri hasarı da ölçer. Ayrıca DM’in sizden talep edebileceği yüzdelik hesaplarda kullanılır.
Tokmak, hafif arbalet, zincirli gürz, gürz, uzun kılıç, silahşör kılıcı, savaş kazması ve uzun yay gibi silahların ve bazı saldırı büyülerinin verdikleri hasarı ölçmek için kullanılır.
Bildiğimiz tavla zarıdır. El baltası, cirit, topuz, asa, mızrak, kısa yay, savaş çekici, eğri kılıç, kısa kılıç, üçlü çatal ve el arbaletinin verdikleri hasarı hesaplar. Ateş topu gibi çok kuvvetli olan bir büyü de bu zarı kullanır, 8d6 olarak kullanılır, orası başka (!) Ayrıca da Rogue’un gizli (sinsi) saldırısının verdiği hasarı hesaplamak için kullanılır. Bununla birlikte Ozan’ın verdiği motivasyon ve iyileştirme zarları 1d6,’dir.
D4
Sopa, hançer, hafif çekiç, orak, dart, sapan ve kırbaç gibi silahların verdikleri hasarı hesaplar. Aynı zamanda seviyesine göre etkisi artan iyileştirme iksirlerinin etkisini ölçer.
- 5-dövüş-sistemi🗡Dövüş sırasında bir takım arkadaşınız ile aranıza aldığınız bir düşmana yapacağınız saldırılar avantaj ile yapılır. Düşmanınız kafasının arkasında gözleri olmadığı için iki hedefe birden odaklanamayacağından zorluk yaşayacaktır.Versatile – Bu etikete sahip olan silahlar iki elle tutulabiliyor demek oluyor. Öteki elinizde herhangi bir nesne yokken bu seçeneği kullanıp silahınızın verdiği hasar zarını bir boy büyütebilirsiniz. ▹▸▹ Battleaxe, longsword, quarterstaff, spear, trident ve warhammer. Finesse – İncelik/beceri isteyen silahları olduğu kategoridir. Bu silahları kullanırken saldırı ve hasar zarlarına karakterin tercihine göre kuvvet (STR) veya çeviklik (DEX) eklenebilir. ▹▸▹ Dagger, dart, rapier, scimitar, shortsword ve whip. Reach – Fiziksel olarak daha uzun üretilmiş silahları temsil eder. Bu silahların fırsat saldırısı için kullandığı mesafe de bu duruma göre genişler. ▹▸▹ Glaive, halberd, lance, pike ve whip. Light – Kullanım kolaylığı ve hafifliği sayesinde iki elde birer adet kullanılabilen silahlardır. Çift elle dövüşmek isteyen oyuncular için idealdir. ▹▸▹ Club, dagger, handaxe, light hammer, sickle, scimitar, shortsword ve crossbow (hand). Thrown – Normalde fiziksel saldırı mesafesinden (5 ft.) kullanılmasına rağmen kullanım kolaylığı ve hafifliği sayesinde fırlatılıp mesafeden vurabilen silahlardır. ▹▸▹ Dagger, handaxe, javelin, light hammer, spear, dart, trident ve net.
- 6-avantaj-ve-dezavantaj➕➖
- 7-büyü-yapma-üzerine⚡D&D evreninde büyü ARCANE SANATLAR’in inceleme ve çalışma alanıdır. Karakterlen Arcane güçlerini iki şekilde icra edebilirler. Bunlar iki başlık altında değerlendirilir: CANTRIP’ler ve SPELL’ler
CANTRIP
Bunlar karakterinizin yıllar içerisinde sürekli olarak kullanmış olduğu ve artık ezbere bilip de hiçbir hazırlık gerekmeden bir parmağının hareketiyle yapabildiği büyülerdir. Bu büyüleri hiçbir sınırlama olmadan istediğiniz kadar kullanabilirsiniz.SPELL
Karakterinizin gece yatmadan önce (uzun dinlenme süresi olarak adlandırılır) bir sonraki gün için hazırladığı büyülerdir. Bu hazırlık aşaması arcane söz öbeklerinin ezberlenmesi üzerine olabildiği gibi büyü için gerekli olan biyolojik veya herbal bileşenleri toplayıp, bir araya getirilmesi şeklinde de olabilir. Bunun yanı sıra bazı sınıflar bütün büyülerini bilirler ve nasıl yapıldıklarını kendilerine hatırlatmak dışında fazladan bir hazırlığa ihtiyaç duymazlar. Aynı zamanda her farklı sınıfın, her farklı seviye için yapabildiği sınırlı sayıda büyü vardır. Bunların sayısı karakteriniz geliştikçe artmakla birlikte, SLOT adı verilen büyü yapma kapasitesi ile ölçülür. Bunu MANA olarak da düşünebilirsiniz. Gelin birlikte SORCERER SINIFIna ait tabloyu inceleyelim Bu tabloya göre bir Sorcerer; 1. seviyede 4 adet cantrip, 2 adet spell bilir ve 2 adet 1. seviye spell kullanabilir. 2. seviyede 4 adet cantrip, 3 adet spell bilir ve 3 adet 1. seviye spell kullanabilir. 3. seviyede 4 adet cantrip, 4 adet spell bilir; 4 adet 1. seviye, 2 adet 2. seviye spell kullanabilir. İlk bakışta yapabildiği büyülerin sayısı sanki bildiği büyülerin sayısından çokmuş gibi görünüyor. Ancak 1. seviye büyü listesinde bulunup da 2. seviyeymiş gibi kullanılan büyüler daha fazla etkiye sahip oluyorlar. Hangi büyünün ne kadar güçlendiği büyünün açıklama metninde her zaman belirtilir. - 8-Karakter-Yaratma-Rehberi👩👨Selam maceracı. Burada yazılanlar karakter yaratırken size rehber niteliğinde olacak. Burada yazılanları okuduktan sonra karakterinizi oluştururken karakter kağıdını nasıl kullanmanız gerektiğini daha iyi anlayacaksınız.Belirlememiz gereken ilk şey hangi sınıftan bir karakteri canlandıracağımız. Aşağıda oluşturacağım karakter Rogue(Düzenbaz) sınıfına ait bir karakter olacak ve oyunlar da attıkları zarların daha yüksek gelmesini istediğim için karakterin ırkını, geçmişini buna göre seçeceğiz. Şunu unutmamak gerekir ki FRP oynarken önemli olan karakteri canlandırmaktır. Bu rehber size teknik bilgi verme amaçlı olup oyununuzdan önce GM’inizle konuşunuz. D&D 5e Boş Karakter KağıdıEğer 2-sınıflar-ve-tabloları bölümüne atılan ilk mesaja bakarsanız orada tüm sınıfların olduğu bir tablo görürsünüz. Tabloda Rogue için Primary Ability bölümünde Dexterity(Çeviklik) yazar. Yani Rogue karakterimiz için vermemiz gereken en yüksek beceri puanını Dexterity(Çeviklik) beceri puanına vermeliyiz. Biz ayrıca Rogue karakterimizin gerektiğinde kandırmasını, iyi pazarlık yapmasını ayrıca zeki bir karakter olmasını da istiyorum. Bu yüzden odaklanmam gereken beceri puanlarına şunlar da ekleniyor: Charisma(Karizma) ve Intelligence(Zeka).1-ırklar bölümündeki ırklar tablosuna bir bakalım. Bizim yüksek tutmak istediğimiz beceri puanları Çeviklik, Zeka ve Karizma’ydı. Bu tabloda ırktan beceri puanlarına gelen bonuslar yazılı. Biz beceri puanlarını dağıtırken ben şimdilik 15, 14, 13, 12, 10, 8 diye dağıtacağız. Ama önce yapmamız gereken şey ırk seçmek. Şimdi istersek yarı ork veya dağ cücesi olan bir Rogue da oynayabiliriz. Ama şu noktada istediğimiz şey Rogue’u efektif bir şekilde dizayn etmek. Bu rogue işinin ehli bir karakter olacak. Atacağımız zarlara gelen bonusların daha fazla olmasını istiyoruz. Bu yüzden seçeceğimiz ırkların, Buçukluk(Tez Ayak), Elf(Drow), Elf(Ulu), Gnome(Orman), Tiefling veya Yarı-Elf olması daha mantıklı.Bu iki siteden herhangi birini açtığımızda Gece Görüşü ve Fey Soyu gibi iki özelliği olduğunu göreceğiz. Ayrıca iki hünerde uzmanlık kazandığım, Elfçe, Ortak Dil ve seçebileceğimiz bir dil daha olduğu yazıyor. Uzmanlık istediğimiz iki hüneri Perception(Algı) ve Insight(Sezgi) hünerleri olsun. Ayrıca bu karakter Cüce dilini de bilsin istiyoruz. Gece Görüşü’nü ve Fey Soyu’nu karakter kağıdımızın sağ alt kısmına yazıyoruz. Karakter kağıdın sol alt kısmında bizim diğer uzmanlıklarımız ve bildiğimiz diller yer alıyor. Dilleri de oraya yazdıktan sonra hünerler kısmında Perception(Algı) ile Insight(Sezgi) hünerlerinin solundaki kutucuğa bir tık koyuyoruz. Bu tık bizim bu hünerde uzmanlığımızın olduğunu ve uzmanlık bonusunun ayrıca eklendiğini gösterir.Geriye 12, 10 ve 8 kalıyor. 12’yi Constitution(Dayanıklılık)’a verirsek +1 bonusumuz olacak. Bu; can puanımızın +1 artacağı anlamına geliyor. Bu yüzden 12’yi Dayanıklılığa verelim. Karakterimizin Kuvvet ile işi olmayacağı için 8’i Kuvvet’e son kalan 10 skorunu da Wisdom(Bilgelik)’a verelim. Yani Kuvvet 8 – Çeviklik 16 – Dayanıklılık 12 – Zeka 14 – Bilgelik 10 – Karizma 16 olmuş oldu. Bunların ne kadar bonus verdiğini soldaki tablodan bakabilirsiniz.Karakter kağıdımız aşağıdaki gibi bir hal aldı. Karakterimiz Level 1 olduğu için +2 Uzmanlık Bonusu var. Fark ettiyseniz bu karakterin Wisdom(Bilgelik) skoru 10 ve yanında (Wis) yazan hünerlerde +0 alıyor. Yalnız Perception(Algı) ve Insıght(Sezgi) zarlarına +2 bonusu var. Irktan gelen hüner uzmanlıklarını onlara verdiğimiz için böyle oldu.Burada Level 1’de Can Puanımızın 8 + Dayanıklılık bonusu olduğu yazıyor. Bizim Dayanıklılık bonusumuz 1 olduğu için 8+1’den Level 1 Rogue karakterimizin can puanı 9 oldu. Şimdi hüner uzmanlığı seçelim. Rogue’un bunlardan seçtiğimiz 4 tanesinde uzmanlığı olacak: Akrobasi, Atletizm, Aldatma, Sezgi, Gözdağı, İnceleme, Algı, Performans, İkna, El Çabukluğu, ve Gizlenme. Biz bunlardan Aldatma(Deception), İkna(Persuasion), El Çabukluluğu(Sleight of Hand) ve Gizlenme(Stealth) hünerlerini alalım. Bunlarda uzmanlığımız oluyor ve uzmanlık bonusumuzu -yani +2’yi- bu hünerlerin bonusuna ekliyoruz.Ayrıca Rogue’un uzmanlıklarına baktığımızda Kurtarma Zarları (Saving Throw) kısmında Çeviklik (Dexterity) ve Zeka (Intelligence)’a uzmanlığı olduğunu görüyoruz ve +2’yi bu ikisine de ekliyoruzAyrıca Rogue’un diğer uzmanlıklarına bakacak olursak Zırhlar: hafif zırhlar Silahlar: basit silahlar, el arbaletleri, uzun kılıçlar, meçler, kısa kılıçlar Aletler: hırsızlık aletleri olduğunu görüyoruz. Bunları karakter kağıdımızın sol alt kısmına ekleyebiliriz.Rogue’un Level 1’daki özelliklerinin ne olduğuna 2-sınıflar-ve-tablolari kısmından bakabilirsiniz. Level 1 bir Rogue, Ekspertiz, Sinsi Saldırı ve Hırsız Argosu (Expertise, Sneak Attack, Thieves’ Cant) özelliklerine sahip. Bunları karakter kağıdımızın sağ alt kısmına yazalım.Şimdi gelelim geçmiş(background) seçmeye. Bu listeden (İng., Tür.) karakterin geçmişte ne olduğuna dair bir meslek bir yaşam stili seçebilirsiniz. Mesela bu karakter geçmişinde bir sirkte akrobat olarak çalışıyor olsun. Bu yüzden Gösteri Adamı geçmişini seçmemiz yerinde bir karar olacaktır. Gösteri adamına tıklarsanız Hüner Uzmanlığı olarak Akrobasi ve Performans’ın geldiğini göreceksiniz. Hemen karakter kağıdında bu iki hünerin solundaki kutucuğa tık koyalım ve bu hünerlere +2 uzmanlık bonusu eklensin. Hünerler tablomuz soldaki hale gelmiş oldu.Gösteri Adamı’nda opsiyonel olduğu söylenen bir özellik yazıyor. Bu özelliği kağıdımızın sağ alt (Özellikler-Feats) kısmına yazıyoruz Gösteri Adamı’nda yazan kişilik özelliklerinden, İdeallerden, Bağlardan, Kusurlardan istediğimizi seçip karakter kağıdının sağ üst kısmına, Gösteri Adamı’ndan gelen ekipman kısmını da ekipman kısmına yazdıktan sonra karakter kağıdımız şu şekilde görünecek.Initiative (İnsiyatif) ve Speed (hız) kısımlarını da şu şekilde yazıyoruz. Sıralama bizim Çeviklik bonusunu kullanır. Bizim Çevikliğimiz +3 verdiği için İnsiyatif’e +3 yazarız. Dolayısıyla Sıralama Bonusu da diyebiliriz. Hız ise bizim ırktan gelen hızımızdır. Baktığımızda Half Elf’in hızının 30 feet (9 metre) olduğunu görürüz. Bunları da yazalım.
Başlangıç Ekipmanı
Geçmişinden gelenler ile birlikte bu eşyalarla başlarsın.- (a) bir meç ya da (b) bir kısa kılıç
- (a) bir kısa yay ve 20 okluk sadak ya da (b) bir kısa kılıç
- (a) bir hırsız paketi, (b) bir zindancı paketi, ya da (c) bir kaşif paketi
- Deri zırh, iki hançer, ve hırsızlık aletleri
Bunları da ekipman kısmına yazalım. Hırsız paketinin içinde ne olduğunu tek tek de yazalım.Bir de üzerimizde kısa yay, meç ve iki hançer vardı. Bunları da Attacks & Spellcasting (Saldırı ve Büyü Yapma) kısmına yazacağız. Peki bu silahlar kaç hasar veriyor? 5-dövüş-sistemi kısmında bir tablo var. Orada silahın resminin solunda yazan zar silahın verdiği hasarı gösterir. - 9-alignment-yönelim😇😈
- 10 - Geçmiş
Bu 37 adet geçmiş Player’s Handbook (PHB), Sword Coast Adventurer’s Guide (SCAG), Tomb of Annihilation (ToA), Mythic Odysseys of Theros (MOT)ve Van Richten’s Guide to Ravenloft (VRGR)’da yayınlananlardır. Bunlar dışında farklı resmi geçmiş bulmak da mümkündür.
Her geçmişe ait ayrıntıya ulaşmak için buraya tıklayın!
*cep telefonundan bakiyorsanız bu tabloyu görmek için yan çevirin 😉
Gecmis Hüner Uzmanlığı Alet Uzmanlığı Ekstra Lisan Acolyte, Sezgi, Din Bilgisi – 2 x Anthropologist Sezgi, Din Bilgisi – 2 x Archaeologists Tarih, Hayatta Kalma Kartografya Aletleri 1 x Athlete Akrobasi, Atletizm kara araçları uzmanlığı 1 x Charlatan Kandırma, El Çabukluğu Kılık değiştirme seti, kalpazan seti City watch Atletizm, Sezgi – 2 x City watch (investigator) Sezgi, İnceleme – 2 x Clan crafter Tarih, Sezgi 1 x sanatçı seti Cüce Dili Cloistered scholar Tarih; 1 x Arcana, Doğa veya Din Bilgisi – 2 x Courtier Sezgi, İkna – 2 x Criminal Kandırma, Gizlilik 1 x kumar seti, hırsız aletleri – Criminal (spy) Kandırma, Gizlilik 1 x kumar seti, hırsız aletleri – Entertainer Akrobasi, Performans Kılık değiştirme seti, 1 x enstrüman – Entertainer (gladiator) Akrobasi, Performans Kılık değiştirme seti, 1 x enstrüman – Faction agent Sezgi; 1 x Arcana, Hayvanlara Etki, Kandırma, Tarih, Gözdağı, İnceleme, Tıp, Doğa, Algı, Performans, İkna, Din Bilgisi veya Hayatta Kalma – 2 x Far traveler Sezgi, Algı 1 x enstrüman veya 1 x kumar seti 1 x Folk hero Hayvanlara Etki, Hayatta Kalma 1 x sanatçı seti ve kara araçları uzmanlığı Guild artisan Sezgi, İkna 1 x sanatçı seti 1 x Guild artisan (guild merchant) Sezgi, İkna 1 x sanatçı seti veya rotacı/navigatör seti veya 1x lisan 1 x Haunted one 2 x Arcana, İnceleme, Din Bilgisi veya Hayatta Kalma – 1 x; 1 x: Abyssal, Celestial, Deep Speech, Draconic, Infernal, Primordial, Sylvan, veya Undercommon Hermit Tıp, Din Bilgisi Şifacı seti 1 x Inheritor Hayatta Kalma; 1 x Arcana, Tarih veya Din Bilgisi 1 x kumar seti veya 1 x enstrüman 1 x Investigator 2 x Sezgi, İncleme veya Algı Kılık değiştirme seti ve hırsız aletleri – Knight of the order İkna; 1 x Arcana, Tarih, Doğa veya Din Bilgisi 1 x kumar seti veya 1 x enstrüman 1 x Mercenary veteran Atletizm, İkna 1 x kumar seti ve kara araçları uzmanlığı Noble Tarih, İkna 1 x kumar seti 1 x Noble (night) Tarih, İkna 1 x kumar seti 1 x Noble (retainers) Tarih, İkna 1 x kumar seti 1 x Outlander Atletizm, Hayatta Kalma 1 x enstrüman 1 x Sage Arcana, Tarih – 2 x Sailor Atletizm, Algı rotacı/navigatör seti ve suda giden araç uzmanlığı – Sailor (pirate) Atletizm, Algı rotacı/navigatör seti ve suda giden araç uzmanlığı – Soldier Atletizm, Gözdağı 1 x kumar seti ve kara araçları uzmanlığı – Urban bounty Hunter 2 x Kandırma, Sezgi, İkna veya Gizlilik 2 x kumar seti, enstrüman veya hırsız aletleri – Urchin El Çabukluğu, Gizlilik Kılık değiştirme seti ve hırsız aletleri – Uthgardt Tribe Member Atletizm, Hayatta Kalma 1 x enstrüman veya 1 x sanatçı seti 1 x Waterdhavian Noble Tarih, İkna 1 x kumar seti veya 1 x enstrüman 1 x - packs🎒
Packler karakterimizi sınıfımızdan gelen eşyalar olup bazı sınırlar birden fazla pack seçeneği verebilmetedir.
BURGLAR’S PACK
Sırt çantası, 1000 adet bilye, 10 feet uzunlugunda tel, zil, 5 mum, levye, çekiç, 10 kazık, gaz lambası, iki şişe yağ, 5 günlük yemek, tutuşturucu seti ve mataradan oluşur. Çantalın yanına asılan 50 ft. hempen rope da bu sete dahildir.
DIPLOMAT’S PACK
Bir adet sandık, 2 tüp içinde harita ve parşomenler, pahalı kıyafetler, bir şişe mürekkep, mürekkep kalemi, yağ kandili, iki şişe yağ, 5 yaprak parşomen, bir şişe parfüm, mühür için balmumu ve sabundan oluşur.
DUNGEONEER’S PACK
Sırt çantası, levye, çekiç, 10 kazık, 10 adet meşale, 10 günlük yemek, tutuşturucu seti ve mataradan oluşur. Çantanın yanına asabileceğiniz 50 ft. hempen rope da bu setin bir parçasıdır.
ENTERTAINER’S PACK
Sırt çantası, uyku tulumu, 2 kostüm, 5 mum, 5 günlük yemek, matara ve kılık değiştirme setinden oluşur.
EXPLORER’S PACK
Sırt çantası, uyku tulumu, tutuşturucu seti, 10 meşale, 10 günlük yemek ve mataradan oluşur. Ayrıca dahilinde bulunan “mess kit” içerisinde çatal, bıçak, tabak, kase, bardak ve tava gibi öğünlerde kullanılan gereçler vardır.
PRIEST’S PACK
Sırt çantası, battaniye, 10 mum, tutuşturucu seti, bağış kutusu, 2 adet tütsü, buhurdan, dini kıyafetler, 2 günlük yemek ve mataradan oluşur.
SCHOLAR’S PACK
Sırt çantası, lore kitabı, bir şişe mürekkep, mürekkep kalemi, 10 yaprak parşomen, bir kese kum ve bir adet çakıdan oluşur.
- Oyun İçi Mola😴💤🛋☕
Aynı gerçek hayatta da olduğu gibi oyun içerisindeki karakterler de zaman zaman dinlenme ihtiyacı duyarlar. Bu ihtiyaç uzun bir süre seyahat ettikleri için dinlenme olarak veyahut da yaralarını kapatmak için tedavi amaçlı kullanılabilir. D&D 5e sisteminde iki türlü dinlenme çeşidi vardır. Bunlar kısa mola ve uzun moladır.
KISA MOLA
1 saat sürer (DM’inize sorunuz) ve bu süreçte uzun uzadıya işler yapmak yerine daha çok; yemek yeme, bir şeyler içme, kitap okuma veya yaraları tedavi etme gibi aktiviteler gerçekleştirilebilir. Hey hey hehehe hey hey hehehe hehehe hey kısa mola sırasında karakterler yaşam zarlarını kullanmayı tercih edebilirler yaşam zarları karakterinin seviyesine eşit miktardadır. Yaşam zarınızı atarsınız ve üzerine dayanıklılık bonusunuzu ekleyerek yaşam puanınıza eklerseniz. Bu da yaralarınızı kapatmada ne kadar başarılı olduğunuzun veya bu dinlenme sürecini ne kadar başarılı kullandığınızın hesabıdır. Toplam yaşam yarımızı aşmayacak müddetçe istediğimiz kadar zar kullanabiliriz
UZUN MOLA
Toplam sekiz saattir ve bu da gece uykusuna tekabül eder. Bu süreçte aynı kısa molada olduğu gibi bir şeyler yiyebilir, içebilir veya bir kitap okuyabilirsiniz. Bununla birlikte karakterinizin gerekliliklerinden olan egzersiz yapmak, kendinizi geliştirmek istediğiniz konuda çalışmak ve bir sonraki gün için büyüklerimizi hazırlama gibi şeyler de yapabilirsiniz. Ayrıca takımınızın güvenliğini sağlamak için 2 saat nöbet tutabilirsiniz. Uzun molanın sonunda kaybedilen bütün yaşam puanları geri kazanılır. Ne kadar yaşam zarı kazandığınızı öğrenmek için toplam harcanan zar sayısını ikiye bölüp aşağıya yuvarlayınız. Bu hesabın sonucunda çıkan sayıyı yaşam zarı havuzunuza eklemeniz gereken sayıdır. Örneğin; eğer toplamda beş adet yaşam zarı kullandıysak 5/2=2.5=2 adet yaşam zarı kazanırız.
- Masa-Başında-OynamakGeleneksel olarak masa başında oynanılan D&D tamamen DM (Dungeon Master) ve oyuncuların yaratıcılığıyla sınırlıdır. Oyun matında oyuncuları (PC) ve oyun içi karakterleri (NPC) temsil eden figürlerle oynanılanı en yaygın yöntemdir.Bunun yanı sıra kendi haritasını çizen ve bu harita üzerinde oyun kuran DMler de vardır. Maddi imkanlar el verdiği müddetçe elbet yaratıcılığın sınırı yok
- roll20
- discord
- foundryvtt
- bearowlrodeo
- ve diğerleri